In de zorg ben ik inzetbaar als individuele/ambulante begeleider in de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. De hond kan hierbij ondersteunend aanwezig zijn, maar de inzet van de hond is geen doel op zich. De begeleiding kan ook geboden worden zonder de inzet van een therapiehond.

In de gehandicaptenzorg kun je denken aan ambulante/individuele begeleiding bij; bevorderen en onderhouden zelfredzaamheid, aanbrengen structuur in de dag/week, plannen, organiseren en ondernemen van activiteiten, aangaan en onderhouden van sociale contacten, oefenen met vaardigheden vanuit een behandelplan (bijvoorbeeld t.a.v. emotieregulatie, impulscontrole). Hierbij vind ik de eigen regie van de cliënt erg belangrijk. Ik zal dan ook terughoudend zijn in het overnemen van taken. Een cliënt zal zich gezien, gehoord en trots voelen als hij/zij met begeleiding zoveel mogelijk de taken zelf oppakt.

In de ouderenzorg kan ik ambulante begeleiding bieden in de thuissituatie bij beginnende dementie door de cliënt te begeleiden bij activiteiten (een wandeling, lichte huishoudelijke taken verrichten, eten koken, erop uit te gaan). Er zal ruimte zijn om je verhaal kwijt te kunnen, te praten over gevoelens die naar boven komen, maar ook om samen te lachen. Door deze begeleiding zal de mantelzorger ontlast worden waardoor de druk wordt verlicht en er tijd en ruimte is om weer op te laden.

Ook begeleiding van mensen met dementie in het verpleeghuis behoort tot de mogelijkheden. Deze begeleiding zal ook individueel gegeven worden. Door het contact met de hond kunnen mensen verzonken in de dementie weer even in het hier en nu zijn. Ook kan het de hond ingezet worden bij mensen met onbegrepen gedrag. Zie de link voor meer informatie over de inzet van therapiehonden in een Brabants verpleeghuis; https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kunnen-honden-ook-worden-ingezet-bij-ouderen-met-dementie-we-zien-alleen-maar-voordelen/

Bij de begeleiding is er de keuze om wel/geen therapiehond in te zetten. De therapiehond kan zorgen voor:

  • Een prettige sfeer. Door het contact met de therapiehond zal het gelukshormoon (serotonine en dopamine) stijgen en zal het stresshormoon (cortisol) dalen. Ook zal het knuffelhormoon (oxytocine) stijgen. 
  • Stimulatie tot activiteiten. Bijvoorbeeld de hond moet uitgelaten worden dus de cliënt zal eerder geneigd zijn mee naar buiten en eropuit te gaan. 
  • Oefenen van vaardigheden. Door de inzet van een hond kunnen nieuwe vaardigheden op een veilige manier worden uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld bij het aangeven van grenzen kunnen er oefeningen gedaan worden met de hond. De hond spiegelt het gedrag waardoor ook oefeningen m.b.t. emotieregulatie gedaan kunnen worden. 
  • De hond kan je ook bijstaan tijdens therapie van bijvoorbeeld een psycholoog. Hierbij zorgt de hond dat de spanning makkelijker kan afvloeien en er een veilige omgeving ontstaat. We werken dan eerst aan de band met de hond alvorens deze ingezet kan worden bij de therapie. Ik zal dan zelf als therapiehond-begeleider aanwezig zijn bij deze therapie om de hond hierin te kunnen begeleiden.

Kenmerkend voor mij als begeleider

  • Ik ben empathisch, integer, rustig, geïnteresseerd en communicatief vaardig.
  • Ik kijk naar het individu en pas daar de begeleiding op aan. Het is dus altijd maatwerk. 
  • Ik werk graag samen met het netwerk, maar ook multidisciplinair met andere hulpverleners om zo de meest passende begeleiding te kunnen bieden. 

Financiering

  • Ambulante begeleiding vanuit de PGB (WMO en WLZ)
  • Inzetbaar voor individuele begeleiding bij woonlocaties (gehandicaptenzorg/verpleeghuizen): ZZP-tarief