Ilse

Over de regenboogbrug

Met de komst van Ilse (Border Collie, mrt 2011) is bij mij ook het kaarsje aangewakkerd om het werken met mensen / honden te combineren. Ilse ging in de eerste jaren van mijn opleiding Verzorgende-IG/SAW soms mee naar mijn werk en daar zag ik al hoeveel een hond kan betekenen in de groep en individueel.

Ilse genoot tijdens de stages voor de opleiding therapiehondbegeleider. Zij is mee geweest naar 2 verschillende verpleeghuizen en wat liep ze daar te stralen en te genieten van alle aandacht.

Helaas is Ilse begin 2025 op bijna 14-jarige leeftijd overleden.

Houden van is ook loslaten, voor altijd in onze herinnering!

Voorwaarden inzet hond

Wanneer de keuze gemaakt wordt om een therapiehond in te zetten zijn er een aantal voorwaarden:

  • De situatie moet voor de hond veilig en prettig zijn.
  • Er wordt geen verbale/fysieke agressie richting de hond geaccepteerd.
  • De hond zal niet gedwongen worden het contact aan te gaan. De keuze voor contact ligt bij de hond.
  • Als ik merk dat de spanning/opwinding te hoog wordt bij de hond dan kies ik ervoor de hond uit de situatie te halen.
  • Bovenstaande voorwaarden zijn er om een voor iedereen (zowel cliënt, begeleider als hond) prettige omgeving te creëren.

Het verschil

tussen een therapiehond en een hulphond

Een therapiehond wordt ingezet bij verschillende mensen en ze worden gestimuleerd in het contact maken met anderen. Een therapiehond wordt ingezet in combinatie met een therapiehond-begeleider. De therapiehond-begeleider coacht/begeleidt mensen met een hulp-/zorgvraag en zet daarbij de hond ter ondersteuning in. Therapiehonden worden een aantal uren per week ingezet voor dit werk.

Een hulphond is een hond die getraind is voor een bepaald doel bij 1 persoon (blindengeleidehond, ADL-hulphond, psychosociale hulphond bij PTSS en ASS etc.). Deze hond wordt juist niet gestimuleerd om contact met anderen te maken, maar is 24-uur per dag aan het werk voor deze persoon.